Svetový kongres Rusínov za najpálčivejšie označil jazykové problémy

28.06.2007 Medzilaborce

Medzilaborce 28. júna (TASR) - Poukázať na problémy, s ktorými sa stretávajú Rusíni ako národnostná menšina na celom svete, bolo cieľom Svetového kongresu Rusínov v rumunskom Sigheti.
\"Za najpálčivejšie označil jazykové problémy a problémy dotýkajúce sa ochrany životného prostredia, \" povedal dnes pre TASR predseda Rusínskej obrody na Slovensku Vladimír Protivňák. Dodal, že účastníci kongresu prijali rezolúciu, v ktorej žiadajú rozšírenie počtu tried s rusínskym vyučovacím jazykom. Zároveň chcú pripraviť obyvateľstvo na sčítanie ľudu v roku 2011 tak, aby sa nebáli prihlásiť k rusínskej národnosti. Kongres tiež poukázal na skutočnosť, že Rusíni sú v jednotlivých štátoch oficiálne uznaní ako národnostná menšina s výnimkou Ukrajiny. \"Ukrajina doposiaľ túto národnostnú menšinu neuznáva a pokladá ju len za vetvu ukrajinského národa, \" doplnil Protivňák.
Ďalší, v poradí už 10. Svetový kongres Rusínov sa uskutoční o dva roky v Chorvátsku a Srbsku.
Svetový kongres Rusínov vznikol v roku 1991 v Medzilaborciach na základe združenia rusínskych organizácií zo Slovenska, Ukrajiny, Poľska, Česka, Maďarska, Srbska, Rumunska a Severnej Ameriky. Nosnou myšlienkou kongresu je obrodenie Rusínov \"ako zabudnutej národnosti\". Na Slovensku sa k nej hlási viac ako 24-tisíc obyvateľov, rusínskym jazykom však rozpráva viac ako 50-tisíc ľudí. Na svete žije vyše 1,5 milióna Rusínov.
 

Vyberte región